Tarih: 3 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  3119   

Septoria lactucae
Septoria Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Septoria lactucae Pass. fungal hastalik etmeni olup, marul yetistirciliginin yapildigi tüm alanlarda ortaya çikmaktadir. Hastalik etmeni bir sezondan diger sezona tohum, toprakta bitki artiklari ve yabanciotlar üzerinde geçirmektedir. Fungal etmen hastalikli dokular üzerinde igne formunda piknitlerini meydana getirir ve nemli havalarda bunlardan sporlar disari salinaktadir. Fungal etmen uzun mesafeler tohumla, kisa mesafelerde ise su sicramalari, çalisma ekipmanlari ve böcekler ile tasinmaktadir. Hastalik etmeninin yeni sporlari enfeksiyondan sonraki 5-10 gün içerisinde meydana gelir ve hastalik etmeni tekrarlamali olarak yeni enfeksiyon yerlerine tasinir. Hastaliktan dolayi etkilen bitkilerin dis yapraklari atildiginda, bitkinin bas kisimlari halen hasat özelligini koruyabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik belirtileri yapraklarda küçük sari lekeler olarak baslar ve dikkat çekici bir sekilde genisler. Lekeler düzensiz bir biçimde ve zeytin yesili bir renkte olup, bir çok siyah ve küçük yapida üreme organi olan piknitler (çiplak gözle görülmez, fakat lekeye bir loop ile bakilidiginda farkedilebilir.) lekenin merkezinde meydana gelir. Etkilenen bu alanlar kurur, yapraktan kopabilir ve düzensiz bir bosluk yapraklarda meydana gelir. Hastaliktan genellikle yasli yapraklar ilk önce etkilenir ve bunlar daha sonra solar ve ölürler.

Septoria lactucae Septoria lactucae Septoria lactucae
Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültüvarlarin kullanimi.
2. Ürün rotasyonu yapilabilir.
3. Hastalikli bitki artiklari ya derin sürülerek toprak altina verilebilir ya da toplanarak imha edilmeli.
4. Bitkiler çok iyi yetistirme kosullarinda yetistirilmeli ve asiri nem olusumundan bitkileri korumali.
5. Konukçuluk yabacagi mühtemel yabanciotlar kontrol altina alinmali.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmeni ile genel olarak kimyasal mücadele olarak koruyucu fungisitler tavsiye edilir, bunlardan bazilari Maneb, Mancozeb, Chlorothalonil, ve Benomyl' dir.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Septoria lactucae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net